Boek “Restauratie van Harmoniums” door Mannes Welleweerd - een aanrader voor iedereen, die meer wil weten wat er binnenin het harmonium gebeurt en wat je zoal tegen kunt komen!

Het boek “Restauratie van Harmoniums” van Mannes Welleweerd is uit! Hierin gaat hij in op het restaureren van harmoniums, zoals hij dat doet op zijn eigen soms controversiële manier: vindingrijk, denken in oplossingen, niet in problemen. Zowel zuigwind als drukwind komen in het boek ruimschoots aan bod.

Hij legt op een luchtige en voor iedereen te bevatten manier de werking van beide soorten harmoniums uit. Dat doet hij tevens aan de hand van een dwarsdoorsnede van de instrumenttypes.

Verder gaat het over: demontage en montage, het klavier, reparatie van balgen, een uitvoerige uitleg van het stemmen en de intonatie, koppels, soorten harmoniumtongen, pneumatiek bij de registerkleppen enz.

Zeer uitvoerig wordt ook de windvoorziening bij diverse soorten pedaalharmoniums besproken.

Verschillende mankementen komen ook aan de orde, waaronder doorspraak bij registers en speelventielen.

Dat alles gebaseerd op restauraties en reparaties, die in de praktijk plaatsvonden en waarbij vaak onverwachte situaties aangetroffen werden!

Het boek op paperbackformaat is 126 pagina’s dik, met op bijna alle bladzijden kleurenfoto's en tekeningen, die het geheel niet alleen verluchtigen, maar ook verduidelijken!.

Dit boek is niet alleen voor de liefhebbers van het harmonium aanbevolen, maar zeker ook voor diegenen die een harmonium in het bezit hebben gekregen en er meer van willen weten. Het is voor slechts € 20,= rechtstreeks te bestellen bij Mannes Welleweerd op e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; hier kunt u ook voor meer informatie over dit boek terecht.

Muellerharmonium 01

Mannes Welleweerd is in de harmoniumwereld geen onbekende: hij heeft al een kleine 450 harmoniums gerestaureerd door heel Nederland, in België en in Duitsland.

Instrumenten in allerlei groottes, van 1-klavier tot 3-klaviers, zowel zuigwind als drukwind, voor particulieren en voor topmusici die er nu concerten op spelen en er cd-opnames mee maken.

Voor het Harmonium Museum heeft hij er van die 450 ook een 50 gedaan. De lezers van de Vox Humana kennen hem van de vele ‘technische’ artikelen, die hij al jaren voor het lijfblad van de Harmonium Vereniging Nederland schrijft. Bij een orgelbouwer heeft hij kennis opgedaan op het gebied van balgen, wind en stemmingen. Al met al mag je stellen, dat Mannes Welleweerd een autoriteit op het gebied van harmoniumrestauraties geworden is. Ondanks de grote kennis, die hij door de jaren heen heeft opgedaan, heeft hij voor dit boek bovendien gebruik gemaakt van de expertise van Wim Olthof, Wim Westerman, Barry de Frel en Joop Rodenburg - grote namen in de harmoniumwereld, waardoor zijn werk nog meer respect verdient!