Boek “Restauratie van Harmoniums” door Mannes Welleweerd

Binnenkort verschijnt het boek “Restauratie van Harmoniums” van Mannes Welleweerd. Hierin gaat hij in op het restaureren van harmoniums, zoals hij dat doet. Zowel zuigwind als drukwind komen daarin aan bod.

Hij legt aan de hand van een dwarsdoorsnede de werking van beide soorten harmoniums uit.

Verder gaat het over: demontage en montage, het klavier, reparatie van balgen, een uitvoerige uitleg van het stemmen en de intonatie, koppels, soorten harmoniumtongen, pneumatiek bij de registerkleppen enz.

Zeer uitvoerig wordt ook de windvoorziening bij diverse soorten pedaalharmoniums besproken.

Verschillende mankementen komen ook aan de orde, waaronder doorspraak bij registers en speelventielen.

En dat alles wordt allemaal kleurrijk verduidelijkt met vele foto’s en tekeningen. Het boek wordt meer dan 110 pagina’s dik.

Dit boek is niet alleen voor de liefhebbers van het harmonium aanbevolen, maar ook voor diegenen die een harmonium in het bezit hebben gekregen en er meer van willen weten. Het is voor slechts € 20,= rechtstreeks te bestellen bij Mannes Welleweerd op e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; hier kunt u ook voor meer informatie over dit boek terecht.

Muellerharmonium 01

Mannes Welleweerd is in de harmoniumwereld geen onbekende: hij heeft al een kleine 450 harmoniums gerestaureerd door heel Nederland, in België en in Duitsland.

Instrumenten in allerlei groottes, van 1-klavier tot 3-klaviers, zowel zuigwind als drukwind, voor particulieren en voor topmusici die er nu concerten op spelen en er cd-opnames mee maken.

Voor het Harmonium Museum heeft hij er van die 450 ook een 50 gedaan. De lezers van de Vox Humana kennen hem van de vele ‘technische’ artikelen, die hij al jaren voor het lijfblad van de Harmonium Vereniging Nederland schrijft. Bij een orgelbouwer heeft hij kennis opgedaan op het gebied van balgen, wind en stemmingen. Al met al mag je stellen, dat Mannes Welleweerd een autoriteit op het gebied van harmoniumrestauraties geworden is. Ondanks de grote kennis, die hij door de jaren heen heeft opgedaan, heeft hij voor dit boek bovendien gebruik gemaakt van de expertise van Wim Olthof, Wim Westerman, Barry de Frel en Joop Rodenburg - grote namen in de harmoniumwereld, waardoor zijn werk nog meer respect verdient!