Colloquium 180 jaar harmonium
Het Orgelpark in Amsterdam brengt een interessant colloquium op zaterdag 23 november a.s. om 14.15 uur. Dit jaar viert het harmonium zijn 180ste verjaardag! Musicus, restaurateur, verzamelaar en onderzoeker Simon Buser vertelt hoe het instrument in de 19e eeuw de burgerlijke huiskamer veroverde. Rode draad is de destijds populaire muziek van Lefébure-Wély, ‘in onze oren regelmatig behoorlijk eenzijdig’, aldus Buser, ‘maar op oude harmoniums verrassend interessant’. Buser neemt een Debain-harmonium uit 1842 mee om dat uitvoerig te laten horen (Taal: Engels). De toegang is € 20,=, voor 65+, studenten, scholieren en CJP, € 15,= en gratis voor gastvrienden van het Orgelpark!
4 Imposante artikelen van Markus Lenter over het harmonium in het ISO-Journal - een nieuw Kunstharmonium!
In het ISO-Journal, het internationale vakblad voor orgelbouwers, heeft orgelbouwer Markus Lenter uit Sachsenheim een artikelserie geplaatst van maar liefst 157 pagina's - een compleet boekwerk dus! - over het harmonium, met prachtige en verhelderende afbeeldingen, waarin ook vele historische harmoniums en voorlopers daarvan aan bod komen. Met toestemming van het ISO-Journal mag de Harmoniumvereniging Nederland exclusief aan de leden aanbieden als pdf-file om te downloaden. Er zijn ook diverse QR-codes met links naarYouTube met schitterende muziekvoorbeelden. Aan te bevelen aan iedere enthousiaste harmoniumliefhebber. Om te kunnen downloaden: klik hier.
Markus Lenter vervaardigt nieuwe harmoniums. Zoals drukwindharmonium naar Debain met het klassiek vierspel en (zeer indrukwekkend) een nieuw Kunstharmonium naar Victor Mustel en dat is ook te beluisteren in 21 (complete) muziekstukken op YouTube: https://www.youtube.com/playlist?list=PLLGsIkvLEyMyMup7hN0kngAywF8HiSSxk
N.B. Omdat het een internationaal blad is, zijn de artikelen in het Engels, Frans en Duits!
Het boek “Restauratie van Harmoniums”
door Mannes Welleweerd
Het boek “Restauratie van Harmoniums” door Mannes Welleweerd is een uitermate boeiend boek voor diegenen, die willen weten hoe en wat er zoal komt kijken bij een restauratie en daarbij komen ook tal van opdoemende problemen onder de aandacht. Een prachtige blik op wat er ‘onder de motorkap’ afspeelt. Het is een prachtig werk geworden, dat eigenlijk iedere harmoniumbezitter zou moeten hebben, maar eigenlijk alle harmoniumliefhebbers aanbevolen kan worden! Klik hier voor meer informatie en hoe te bestellen.
Redt een zuster van ons: de Pianolavereniging
Er zijn veel interessante musea in den lande en velen hebben het moeilijk. Zo ook het Geelvinck Pianola Museum. Dit boeiende museum moet blijven - dat vindt ook de Harmoniumvereniging. Om dit mogelijk te maken kunt een petitie ondertekenen. Het kost u niets, maar het kan zeker helpen! Meer informatie vindt u op https://petities.nl/petitions/pianola-museum-moet-blijven?locale=nl en als u al meteen vindt dat het Pianolamuseum moet blijven kunt ook direct klikken op https://ruimtepianolamuseum.petities.nl!
Documentaire over het harmonium!
De Klavarvereniging Nederland heeft samen met de Harmoniumvereniging Nederland een interessante documentaire samengesteld.
Ga er maar even voor zitten, want hij duurt 50 minuten! Beide harmoniumtypes - drukwind en zuigwind - worden onder de loep genomen. Bouwtechnieken komen aan de orde - ofwel: hoe zit het instrument van binnen in elkaar. Bijzondere kenmerken en klankverschillen worden in deze documentaire door Klaas van Boggelen, Arie Schüller en Gerard Zwart uitgelegd in uiterst boeiende demonstraties. Natuurlijk komt ook de historie aan bod: van lang en hoog geprezen, daarna verguisd en nu weer herontdekt. Dat alles over het bijzondere instrument, dat ons zo dierbaar is: het harmonium.
Kijk nu op:
Brochure
"Laat alle tongen klinken"
Voor leken op het gebied van het harmonium, voor geïnteresseerde mensen, die wat meer van het harmonium willen weten dan wat Wikipedia vertelt, voor harmoniumspelers, zowel amateurs, als studenten aan het conservatorium en zelfs professionele musici is er nu een "instapbrochure" die in verschillende hoofdstukken in gemakkelijk begrijpelijke taal en een beetje luchtig alle basisinformatie over het harmonium vertelt - van het verleden, via de huidige situatie tot een beeld in de toekomst. Die brochure (A4) is met ruim 90 pagina's eerder een boek te noemen en bevat honderden afbeeldingen. Het is gemaakt door Gerard Zwart en is kosteloos te downloaden. Klik hier voor meer informatie.
Nu in ons verenigingsblad:
En verder:
♫ Het harmonium van het kwartaal door Joop Roodenburg over een Mason & Hamlin harmonium, een zg. "Pedal Bass Cabinet organ" uit Amerika
♫ Harmoniumdata 4: een artikel van Peter Herkemij over de Nederlandse Harmoniumcultuur in cijfers
♫ "Van de regen in de drup" door Mannes Welleweerd over hoe er goedbedoeld geblunderd kan worden
♫ Ansichtkaarten over Physharmonica's
...en nog veel meer!
U kunt het blad, evenals alle eerdere Vox Humana's terugvinden op deze site, maar dat geldt alleen voor leden (eerst inloggen) - ga naar https://harmoniumvereniging.nl/activiteiten/vox-humana/vox-archief.
Mis het niet! Nog geen lid? Wordt dat dan en ontvang tevens dit prachtige kleurrijke blad 4 maal per jaar! Bovendien profiteert u dan van de vele wetenswaardigheden voor leden hier op de site onder inlog.
Regiodag KVN Zeist
Op 26 oktober 2024 vberzorgt de Klavarvereniging Nederland een Regiodag in de Sionskerk in Zeist, Jacob Catslaan 73. Binnen de Harmoniumvereniging zijn ook veel klavarspelers en daarom maken we hier melding van. Vanaf 9.30u. is er inloop, de dag duurt tot ca. 16.00u. Er zijn workshops voor piano en orgel en er is gelegenheid het Flentroporgel en de piano te bespelen. Meldt u aan als u wilt komen voor 29 september (kort dag dus!): Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor een lunch wordt gezorgd.
Diverse video's en geluidsopnames
Bijzonder de moeite waard zijn de opnames van Cees-Willem en Herman van Vliet op een Debain uit 1882 gerestaureerd door Louis Huivenaar.
Wist u, dat er op deze site vele video's te bekijken zijn...ze passen niet allemaal op de Homepage. U vindt deze onder Geluidsopnames (in Activiteiten). Loop er eens langs (als u het complete overzicht wilt, kiest u rechts boven voor "alle")
De Amerikaanse harmoniumspecialist Rodney Jantzi heeft onlangs een prachtige documentaire gemaakt over de reed organs (Amerikaanse zuigwindharmoniums). Exploring Reed Organs and Harmoniums
Concerten met Dirk Luijmes
Hij wordt al wel de "Harmoniumspeler des Vaderlands" genoemd.
Op 12 oktober verzorgt Dirk Luijmes de harmoniumpartij in de Petite Messe Solenelle van Rossini door de Oratoriumvereniging Ede o.l.v. Gerben Budding in de Oude Kerk van Ede.
Het prachtige Requiem van Fauré is met het Arnhems Oratoriumkoor o.l.v. Alexander Geluk te beluisteren op 2 november in de Vredenbergkerk van Oosterbeek en op 3 november in de Pancratiuskerk van 's-Heerenberg.
Op 16 november is de Petite Messe Solenelle van Rossini nu door het Toonkunstkoor Utrecht o.l.v. Jos Vermunt in de Aloysiuskerk in Utrecht.
En zo is er nog meer rond de kerstdagen. Houd dus ook de website van Dirk Luijmes in de gaten! Kijk voor meer informatie op: Concertagenda Dirk Luijmes.
Interessant YouTube-kanaal met veel harmonium
Er is een uitermate boeiend YouTube-kanaal met tientallen mooie video's, waarin het harmonium van alle kanten belicht wordt.
Deze zijn te vinden op: https://www.youtube.com/channel/UCvJW78vrFu7qwRQTYUit_gg. De moeite waard om aan te klicken voor een YouTube-abonnement!
Harmonium van het kwartaal
Joop Rodenburg behandelt in de rubriek "Harmonium van het kwartaal" in de Vox Humana diverse interessante harmoniums! Vele hiervan zijn ook op YouTube te zien. Klik voor meer info op
Nieuws van Louis Huivenaar
Harmoniumrestaurateur Louis Huivenaar is wereldwijd befaamd; opdrachten voor restauraties van interessante harmoniums komen tot zelfs vanuit Amerika en Azië. Wilt u meer weten over zijn projecten? Klik hier
En wat beslist ook een aanrader is, zijn de workshops op YouTube! Zoek binnen YouTube op Louis Huivenaar Harmonium Workshop en u kunt tal van interessante video's hierover bekijken. De befaamde Amerikaanse harmoniumspeelster Artis Wodehouse heeft hierover een playlist samengesteld.
Tabblad Partituren
Het tabblad "Partituren" is een veel bezocht onderdeel van deze site. Geen wonder!
Een cd-speler is zinloos, wanneer je geen cd's hebt - de 'software' voor een harmonium is de harmoniummuziek. Veel muziek voor het harmonium is moeilijk of niet verkrijgbaar. De Harmoniumvereniging Nederland zet zich niet alleen in voor het behoud van het harmonium, maar voor de hele harmoniumcultuur.
Honderden partituren zijn voor iedere websitebezoeker beschikbaar gemaakt en vrij om te downloaden...en voor de leden is er nog heel veel meer - log hiervoor in!
Op deze site vindt u bijzondere (originele!) uitgaven, niet alleen in het standaard notenschrift, maar ook in het Klavar notenschrift. Muziek die door de jaren heen in de Vox Humana verschenen is, kan door iedere bezoeker van de site gebruikt worden! Maar er zijn ook complete bundels, historische cursusboeken en nog veel meer...maar dan wel voor de leden. Een reden te meer om lid te worden van de Harmoniumvereniging Nederland!
Er is overigens veel harmoniummuziek, die ook op piano of orgel gespeeld kan worden. Ook wanneer u (nog) geen harmonium heeft, is er vast veel interessante muziek voor u bij! Uiteraard komt deze muziek wel het beste tot zijn recht op een harmonium. Bezoek "Partituren" en er gaat een wereld aan prachtige maar vaak vergeten muziek voor u open! Omdat er steeds partituren toegevoegd worden, blijft het nuttig dit ook in de toekomst te doen.